Gulasz z dzika.

1519

Składniki: 1/2 kg mięsa (chude okrawki), 2-3 kiszone ogórki, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 1 kieliszek białego wina, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/4 łyżeczki majeranku, tłuszcz do smażenia, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Mięso umyć, pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, majerankiem, dodać drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Włożyć mięso i stale mieszając, smażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć płomień, mięso skropić winem i dusić na małym ogniu pół godziny. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką, podgrzać.

Na zdrowie!
Stanisław Purcel